Markedskommentar

For å unngå mye vanntap har kraftprodusentene vært nødt til å produsere mer enn normalt for årstiden. Det har ført til lave priser her hjemme og til en relativt høy eksport på grunn av kraftoverskuddet. SMHIs sesongvarsel prognostiserer at vinteren blir mildere enn normalt. Vil du vite mer om strømmarkedet? Les mer her.
illustrasjon-omradepris_498

Det våte været har fortsatt gjennom sommerhalvåret og for å unngå for mye vanntap har vannkraft-produsentene vært nødt til å produsere mer enn normalt for årstiden. Dette har ført til lave priser her hjemme og til en relativt høy eksport på grunn av kraftoverskudd her. Til tross for denne høye produksjonen, er det fortsatt 90,6% fylling i norske magasiner i uke 41. Ser vi på de siste 10 år er snittet 81,7% på samme tid. I fjor hadde vi 87,2%, og året før det 70,2%.

Mye nedbør, lavere priser
Etter en sommer med litt for lite trivselsvær, har høsten også startet med relativt store nedbørsmengder, selv om vi i skrivende stund har hatt noen flotte høstdager. Til tross for at de fleste sikkert ville foretrukket bedre vær i sommer, kan man se det positive i at mye nedbør i hvert fall holder kraftprisene nede på et behagelig nivå. En sesongmessig økning mot vinteren må vi også denne gang regne med, men utgangspunktet nå er bedre enn på lenge.
Det er flere forhold som taler for at vinteren blir av den billige sorten. Viktigst er den nevnte hydrologiske situasjonen, men kjernekraften er også ventet å levere betydelig mer kraft denne vinteren enn for eksempel gjennom forrige vinter. Og da kan vi glede oss over at forrige vinter var den billigste på flere år. SMHIs sesongvarsel prognostiserer at vinteren blir mildere enn normalt. Man skal bruke slike varsle med varsomhet, men i den grad det gir oss holdepunkter for vinteren, så er det i hvert fall positivt.

Årsaker til eventuelt høyere priser
Uansett hvor positivt bildet kan se ut nå, viser imidlertid historien at ting kan snu fort i kraftmarkedet. Selv om det ikke er sannsynlig med skrekkpriser som vi så for to og tre vintre siden, er det ikke usannsynlig at vi i vår kan se tilbake på en vinter som ble kaldere enn antatt, og svenske kjernekraftproblemer. Dette er begge faktorer som tærer ekstra på vannkraftressursene, og kan i perioder løfte prisene til nivåer som minner om slik de trasige vintrene var i lengre perioder – hvis de slår til samtidig.

Strømavtaler
For den som ønsker å gardere seg mot at prisen øker fra dagens lave nivå, er Fastpris og Innkjøpspris SAFE to gode alternativer. Førstnevnte kontrakt låser prisen til den avtalte enten prisen går opp eller ned. Innkjøpspris SAFE er en spotpris med et avtalt tak, dermed får man med seg nedsiden dersom prisene faller, men man må tåle en oppgang som begrenses av taket. Vil du vite mer om disse kontraktene kan du lese om de på våre internettsider, eller søke veiledning hos våre kundekonsulenter.

Se gjennomsnittlig spotpris for de siste årene her.

Aktuelt Aktuelt fra NEAS
Nyhetsbrev Meld deg på vårt nyhetsbrev
Facebook Følg oss på facebook
Youtube Vi viser deg på youtube
Webmail Webmail