Bytte av kraftleverandør

Å bytte kraftleverandør er enkelt. Du må ta kontakt med den kraftleverandøren  du ønsker, så gir de beskjed til oss om leverandørbytte. Melding om skifte av kraftleverandør må leveres NEAS to uker før skiftet finner sted. Meldingen må være bekreftet av kraftleverandør.
Du må lese av måleren før du kontakter din nye leverandør. Det er også greit å ha din målepunkt-ID klar. Den finner du på Min side eller ved å se på faktura.

Konkurransetilsynet
Oversikt over ulike kraftselskap finner du på Konkurransetilsynets sine sider. Her finner du også strømprisene for ditt område.

Bytte av kraftleverandør - hva bør jeg tenke på?

Det kan være vanskelig å sammenligne tilbudene de enkelte energiverkene presenterer. Vi har laget en praktisk sjekk-liste med noen punkter det kan være nyttige å huske på: Er prisen oppgitt i øre / kWh, og med alle avgifter inkludert? Kraftprisen til privatkunder skal oppgis i øre pr kWh, med avgifter inkludert. Noen leverandører oppgir imidlertid priser eksklusive avgifter.

Er det et fastbeløp på strømprisen ?
Mange energileverandører opererer med kraftpriser hvor et fastbeløp kommer i tillegg til selve kraftprisen. Fastbeløpet er gjerne et fast kronebeløp pr.år. Bak en tilsynelatende lav strømpris i øre pr.kWh kan det altså skjule seg et fastbeløp som du bør være oppmerksom på.

Tips: Se på siste års forbruk og divider fastbeløpet med antall kWh. Slik finner du hva fastbeløpet betyr i antall øre ekstra pr kWh for deg. Eksempel: Er fastbeløpet 350 kroner, og ditt årsforbruk 10 000 kWh må du legge til 3,5 øre pr kWh for å se den reelle prisen.

Må du betale et administrasjonsgebyr for å bli kunde hos energileverandøren?
Noen leverandører tar betaling for å opprette nye kunder. Gevinsten ved å bytte leverandør kan fort elimineres ved slike gebyr.

Ikke sammenlign priser fra ulike årstider!
De fleste energiverkene endrer prisene sine flere ganger i løpet av året. Som regel er strømprisene høyest i vinterhalvåret og lavest om sommeren. Hvis du sammenligner en kraftpris i sommerhalvåret med den kraftprisen som sto på en strømregning fra vinterhalvåret er det som regel alltid forskjell på disse. Pass på at du sammenligner med riktig "årstidspris", også hos din nåværende leverandør.

Ta kontakt med det enkelte energiverk og forhøre deg om når siste prisendring var, og om de eventuelt planlegger å komme med en ny pris i nærmeste fremtid.

Sjekk også om fastpris-tilbudene gjelder for samme periode! Det finnes ingen faste datoer for prisendringer; vanligvis kan kraftprisen endres med 14 dagers varsel.

Kan leverandøren gå konkurs?
I dag kan i prinsippet hvem som helst selge strøm, og det er fra myndighetenes side ikke stilt krav til soliditet. Du må være spesielt oppmerksom hvis du inngår kontrakt med et lite selskap som har en stor andel fastprisavtaler.

Kan selskapet klare sine forpliktelser dersom prisene i kraftmarkedet stiger?
Som kunde kan du tape forskuddsinnbetalte penger, men du vil ikke miste strømmen.

Aktuelt Aktuelt fra NEAS
Nyhetsbrev Meld deg på vårt nyhetsbrev
Facebook Følg oss på facebook
Youtube Vi viser deg på youtube
Webmail Webmail