Høy strømpris i 2020

04.februar.2021 - Energi - av Linn Djuvsland
Mange opplever nå å få en strømregning som er vesentlig høyere enn det som var normalt i 2020.

Etter et år med rekordlav strømpris, var den i januar tilbake på et mer normalt høyt nivå. Hvorfor er det slik og hva kan vi vente oss fremover? Her prøver vi å svare deg som kunde hos NEAS på noen av de vanligste spørsmålene.

Mange opplever nå å få en strømregning som er vesentlig høyere enn det som var normalt i lavprisåret 2020. Etter et år med rekordlav strømpris, var den i januar tilbake på et mer normalt høyt nivå. Hvorfor er det slik og hva kan vi vente oss fremover? Her prøver vi å svare deg som kunde hos NEAS på noen av de vanligste spørsmålene.

I fjor var gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen Nord Pool 11,6 øre* per kilowattime. Det er den laveste årsprisen som noen gang har vært registrert på børsen. Til sammenlikning var prisen over tre ganger høyere i 2018 og 2019. Snittprisen de siste 10 årene har vært 27,8 øre* per kilowattime. Strømmen utgjør normalt én tredel av samlet regning, ved siden av nettleie og offentlige avgifter. (* alle priser er oppgitt eks. mva)

Hvorfor var prisene så lave i 2020?

De lave strømprisene skyldtes god tilgang på kraft i kombinasjon med lavere strømforbruk enn normalt. Svært mye regn og snø i fjellet og gode vindforhold ga rekordhøy kraftproduksjon. I tillegg var 2020 det varmeste året som noen gang er målt, dermed brukte vi mindre strøm til oppvarming. På toppen av dette var det begrenset kapasitet på kablene til våre naboland, noe som reduserte muligheten til å eksportere overskuddskraft. Dermed ble strømprisene presset enda lengre ned.

Hva skyldes den store økningen vi har sett nå i januar?

Prisøkningen nå i januar skyldes i hovedsak tørrere og kaldere vær. Det gir mindre nedbør til vannkraftproduksjon og samtidig høyere strømforbruk til oppvarming. I tillegg har det vært mindre fart i vindkraften både i Norden og på kontinentet. Prisene her hjemme påvirkes av forholdene i resten av Europa, ettersom kraftmarkedene er tett koblet sammen. Når tilgangen på fornybar energi går ned og etterspørselen går opp, stiger prisene.

 

Hva venter markedet resten av vinteren?

Kraftprisen ved inngangen til februar er fremdeles på et høyere nivå enn i 2020, og den forventes å stabilisere seg på et nivå som ikke er unormalt for årstiden. Prisene kan svinge avhengig av hva slags vær vi får de kommende månedene. Mildt og vått vær vil presse prisene ned, mens kaldt og tørt vær vil presse prisene opp.

 

Hvorfor øker prisene når kraftmagasinene er fulle av vann?

Det er riktig at vi har god tilgang på vann i magasinene ved inngangen til året. Men vannet skal holde til kraftproduksjon gjennom hele vinteren. Når meteorologene melder tørt og kaldt vær både i Norge og våre naboland vil vannkraften bli høyere priset.

 

Hvordan påvirker krafthandel med andre land prisene her hjemme?

Norge har hatt Europas laveste strømpriser i over 20 år, samtidig som vi har økt krafthandelen med våre naboland. Siden 1960 har vi fått kabler til Sverige, Danmark, Finland, Russland, Nederland og Tyskland. Nå bygges også verdens lengste sjøkabel mellom Norge og England. Kablene har gitt oss tryggere strømforsyning, mer stabile strømpriser og økt verdien av den fleksible norske vannkraften. Uten kabler kunne strømprisene i Norge vært to-tre ganger høyere om vinteren.

 

Hva kan jeg som forbruker gjøre for å redusere strømforbruket mitt?

I perioder med høye strømpriser er det ekstra lønnsomt å være bevisst på strømforbruket sitt. Her har vi samlet noen gode tips til deg!

 

Strømtips fra NEAS

 

1. Fyr med ved dersom du har mulighet

 

2. Ta på en ekstra genser, ullsokker og finn frem pleddene i sofaen

De fleste har et par ulllabber fra ei bestemor i en skuff - nå er tiden for å ta de på. Lag det ekstra koselig rundt deg med gode klær, tepper og tente lys, minsker behovet for oppvarming - og er generelt veldig koselig.

 

3. Lukk lufteventiler, dører til alle rom og trekk for gardinene om kvelden

Det sparer du varmetap mellom rom, og fra vinduene om natta, da det er kaldest. (obs. Husk god og effektiv luftig i løpet av dagen for å få inn frisk luft og unngå fukt ved f.eks klestørking)

 

4. Skru av varmekilder du ikke har behov for

Må alle rom varmes opp? Er det rom man bruker mindre, som vi tåler at er litt kaldere i en periode?

 

5. Reduser bruken av tørketrommel

Klærne har det generelt bedre med å bli lufttørket også, så planlegg klesvasken slik at man heller kan henge opp de fleste maskinene og la de tørke over natta f.eks?

 

6. Vent med å kjøre oppvaskmaskin og vaskemaskin til de er helt fulle

Ofte kan man vaske yndlingskoppen kjapt i vasken, eller gå over buksa med en klut - så blir de gode som nyvasket.

 

7. Slå av TV, PC og andre enheter som står til påkoblet eller til lading

Ikke bare skru på dvale, men skru ting helt av. Har du en håndholdt støvsuger som står i ladestasjon, eller andre tekniske dingser som konstant står tilkoblet strøm? Plugg de ut når de ikke trengs.

 

8. Ikke dusj unødvendig lenge

Oppvarming av vann er ofte en energityv

 

Generelt sett oppfordrer vi alle til å være bevisst eget strømbruk, både for miljøet og strømregningas del. Enova har laget noen gode energitiltak til spesifikke hustyper her som kanskje gir noen gode innspill til ting man kan gjøre for å energioptimalisere hjemme.

02.juli.2024

Ny hurtigladestasjon på Smøla

Energi - av Bård Munkhaug

Nå kan både smølaværinger, hyttefolk og turister lade bilen lynkjapt med det splitter nye hurtigladetilbudet på Hopen. Et lokalt og energisk samarbeid har bokstavelig talt gitt en effekt på 200 kW i ladekontaktene hos øyas nyeste ladeanlegg.
Les mer
20.mars.2024

Hjelp, tips og triks i den nye Mitt NEAS-appen

Energi - av Linn A. Djuvsland

I den nye Mitt NEAS appen får du mer funksjonalitet, bedre visninger av ting som spotpris og nettleie + mye mye mer. Målet er at denne appen skal være en god hjelper i hverdagen slik at du kan spare penger med bevisst strømforbruk og få maks utbytte av dine NEAS-produkter. Vi skal forklare nærmere her...
Les mer
22.september.2023

Nå er strømstøtten endret!

Energi - av Jørgen Larshus Klokseth

Regjeringen la i 2021 fram en strømstøtteordning som kompensasjon for høye strømpriser. Fra 1. september 2023 ble strømstøtten oppdatert - slik at den nå beregner støtten time for time.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE